Helleristning
Sogn: Grevinge
Herred: Ods
Amt: Holbæk
Kommune: Dragsholm kommune

Sted: Herrestrup


Sognebeskrivelsesnummer: 74
Lokalitet Lokalitet

1874: Herredsrejse
I forbindelse med den store landsdækkende herredsberejsning besøgte H. Petersen i 1874 Grevinge sogn og beskrev lokaliteten (sb.nr.74) således:

"Ved Mergelgravning paa sin Lod traf Ejeren i Efteraaret 1874 i 1/4 Al. Dybde under Jorden en Sten af rødagtig Granit af prismatisk Form (trekantet Gjennemsnit) og med temmelig jævne Sideflader, af hvilke den ene - den der vendte nedad - viste 5 Skibsfigurer af den almindelige Helleristningstype og ovenover, lidt til Siden et "fireeget Hjul" 6" i Diam. Af Skibsfigurerne, der vare svagt indgnedne eller indslebne kunde nu kun de to følges i deres fulde Udstrækning, Hjulet var slet ikke fordybet dets Indgnidning var som i sin første Begyndelse. Til Siden for Skibene saas en ubestemmelig Figur (se Løfflers Tegning), Fladen, hvorpaa Ristningerne fandtes var 2'9" h. 2'-3'6" br. Tykkelsen størst 2'. Denne Sten var fundet omgiven af et forbrændt Lag som "Tørveaske", mens Underfladen laa dybere end dette. Rester af Laget, som ikke havde vist Spor til Knokler eller andet, sad endnu tilbage i Mergelgravens Væg. c. 2 Al. fra Stenen i en Dybde af 7" og 5" tykt. - Det er ikke rimeligt, at Stenen her indtog sin oprindelige Plads, endog med Ristningsfladen nedad, men hvorfra den kunde hidrøre, vidstes intet om. Til at staa op har den næppe været bestemt, saa maatte samtlige Skibe vende Kjølen opad - saaledes som det ses paa Tegningen, der viser Stenen som den stod i mergelgraven; det er dens Ryg, der der vender opad."

Kommentar i forb. m. EDB-registrering:
I 1874 blev Herrestrup-stenen sammen med Engelstrup-stenen (sb. 84) købt til fredning og opstillet inden for gærdet omkring en fredet dysse. Begge sten blev senere, formentlig kort efter 1875, ført til Nationalmuseet, men først i 1899 indført i museets protokol. Efter opstilling i Nationalmuseets gård i 1930'erne opdagedes det, at der på Herrestrup-stenens ene smalside er indridset en mands- og en dyrefigur. Ved en tidligere lejlighed er der på en af stenens andre sider konstateret endnu en skibsfigur.

Tegning: J.B. Løffler, Nationalmuseet, 1874


Herrestrup-stenen (sb. 74, nederst) og Engelstrup-stenen (sb. 84, øverst).

Naturvidenskabelig eller anden analyse af fundet, foretaget af F. Kaul og G. Milstreu, Nationalmuseet i 1998:
I forbindelse med en nyopmaling af helleristningsstenen i 1998 opdagedes yderligere en lille skibsfigur øverst til venstre på stenens forside. Desuden konstateredes det, at hjulkorset (solsymbolet) har været forbundet med skibet nedenfor med en V-formet indhugning, der sandsynligvis skal forestille en slags stativ, som har båret solbilledet. Endelig blev der på stenens smalside fundet et nyt spiralmotiv, ligesom mands- og dyrefigurens udseende blev revideret en smule.

Fakta om lokaliteten:
Helleristningssten. Yngre bronzealder (ca. 1100-500 f.Kr.)
Se genstande fra dette anlæg