Helleristning
Sogn: Grevinge
Herred: Ods
Amt: Holbæk
Kommune: Dragsholm kommune

Sted: Thorsbjærg/Engelstrup


Sognebeskrivelsesnummer: 84
Lokalitet Lokalitet

1873: Fund anmeldt til Nationalmuseet:
I 1873 fik Nationalmuseet meddelelse om en formodet runesten, der fandtes indsat i et stengærde på gårdejer Willum Hansens mark i Engelstrup.

Kommentar i forb. m. EDB-registrering:
Med brevet fulgte en lille skitse, som klart viste, at der i hvert fald ikke var tale om runer. Museets medarbejdere anså det blot for at være naturlige revner i stenen og foretog sig ikke yderligere. I bagklogskabens lys må tegningen siges at være en temmelig præcis gengivelse af en helleristningssten med menneske- og skibsfigurer.


Ingeniørløjtnant Emil Tychsens skitse af Engelstrup-stenen (1873).

1874: Herredsrejse
I forbindelse med den store landsdækkende herredsberejsning besøgte H. Petersen i 1874 Grevinge sogn og beskrev lokaliteten (sb.nr.84) således:

"Den af Løffler aftegnede Helleristningssten fandtes indsat nederst i Stengærdet S.V. paa Lodden, omtr. paa det højeste Punkt, "Thorsbjærg" kaldet. Den var indsat her af en for 8 Aar siden afdød 86 Aar gl. forhenværende Ejer af Lodden."

Kommentar i forb. m. EDB-registrering:
I 1874 blev Engelstrup-stenen sammen med Herrestrup-stenen (sb. 74) købt til fredning og opstillet inden for gærdet omkring en fredet dysse. Begge sten blev senere, formentlig kort efter 1875, ført til Nationalmuseet, men først i 1899 indført i museets protokol.

Tegning: J.B. Løffler, Nationalmuseet, 1874


Engelstrup-stenen (sb. 84, øverst) og Herrestrup-stenen (sb. 74, nederst).

Fakta om lokaliteten:
Helleristningssten. Yngre bronzealder (ca. 1100-500 f.Kr.)
Se genstande fra dette anlæg