Solen på stativ

Ligesom det er tilfældet med slangerne, optræder der også stativer ved gengivelser af solen. Når solen afbildes på klipperne, sidder den ofte på en holder eller et stativ. Det vi ser, er ikke en fremstilling af solen selv, men et billede af et solbillede. På bronzegenstandene derimod ses solen aldrig på et stativ. Her er det den "rigtige" sol, der kan svæve selv, men placeret i sin religiøse sammenhæng. På helleristningerne ses solbilleder på stativer frembåret af mennesker; eller solholderne afbildes alene som på to helleristninger fra hhv. Backa og Løvåsen i Bohuslän., Sverige.

Det er ikke ualmindeligt, at solbilleder er anbragt på stativer eller holdere på skibe. Fra Danmark kan nævnes et skib fra helleristningsfeltet Egely på Bornholm med hele to solbilleder på stativ,

helleristningsstenen Jægersborg Dyrehave og stenen fra Engelstrup i Odsherred med to solbilleder - eller måske solen og månen? - på stativ. Endelig har en fornyet undersøgelse af helleristningsstenen fra Herrestrup, Odsherred, afsløret et par indhuggede linier, der strækker sig op imod solen, så også denne sten har et skib udstyret med solen på en solholder.

Den allerflotteste helleristning af et skib med solbillede på en solholder fandtes i juli 1997 ved undersøgelser af helleristningsfeltet Lövåsen i Bohuslän. På et ca. 1 m langt skib står et dominerende solbillede på fire støtter. Der er således gode vidnesbyrd fra helleristningerne om, at der - sikkert med udgangspunkt i forestillingerne om solens rejse - udførtes ritualer, hvor solbilleder blev båret af mennesker eller anbragt på skibe.

Det er dog ikke alene fra klippernes billeder, at vi kender solholderen. Der findes faktisk bevaret den fineste lille originale solholder fra et ukendt sted i Danmark. Håndtaget og indfatningen er af bronze, mens "solen" er lavet af et fint stykke slebet rav, som den virkelige sol ved ritualerne kunne lade sit guddommelige lys stråle igennem. I ravet er der boret et kors, så når solen skinner igennem det, bliver solbilledet samtidig til et hjulkors, sådan som de kendes fra mange af helleristningerne. Den lille solholder har en fod, som er velegnet til at sætte ned i noget, måske en skibsmodel.

 

Tilbage